10 saker du inte får missa när du ska bygga padelhall

1. Allt börjar med grunden

För att du ska få till riktigt bra padelbanor när du ska bygga padelhall är underlaget enormt viktigt. Först och främst ska marken eller golvet under vara plant. För att undvika överraskningar och oväntade utgifter är det bra om en besiktning görs innan byggprocessen är igång. Betonggolvet ska helst vara cirka tio centimeter tjockt. Om du ska bygga om en gammal lagerlokal till padelhall kan du behöva flytspackla för att laga gamla sprickor.

2. Hur stort ska jag bygga?

En dubbelbana är tio meter bred och 20 meter lång. Du behöver dessutom tänka på att det behövs en meter extra yta runt om för monteringen. En singelbana är sex meter bred och 20 meter lång – den kräver också en meter extra yta runt om hela. Att bygga för litet kan bli förödande och sätta stopp för hela byggprocessen. 

Glöm inte säkerheten i padelhallen! Utrymningsvägar och planering för brand är viktigt att tänka på!

3. Tänk på lobben – bygg högt!

Många padelspelare vill ha riktigt högt i tak eftersom lobben är ett av de vanligaste – och viktigaste – slagen i padel. Det finns dock inga rätt eller fel förutom att takhöjden måste vara minst sex meter, men gärna mellan åtta och tolv meter.

Tänk också på att det ska vara fritt från ventilationskanaler, belysningsarmaturer och balkar över padelbanan. 

4. Vad kostar en padelhall?

Kostnaderna för att bygga padelbanor beror delvis på om du väljer singel- eller duobana. Det spelar också in vilka tillägg och val du gör för just din padelbana. Är det en hel padelhall du ska bygga från grunden kan du få en kostnadsfri offert här!

5. Behöver jag tänka på tillval?

Ju mer tillval du gör på dina banor desto dyrare blir de givetvis. Men det kan vara bra att tänka igenom innan vad som är viktigt för just din padelhall. Man brukar säga att man får vad man betalar för – och det kan appliceras även på padelbanor. Välj med omsorg och vad som är viktigt för just din padelhall – vi gör alltid vårt bästa för att erbjuda dig högkvalitativa lösningar till så låga kostnader som möjligt.

6. Akustik och ljuddämpning

Ljudnivån blir lätt hög i en padelhall när många dedikerade padelspelare kör samtidigt. Så den här punkten kan vara bra att ha med sig redan i början när du ska bygga padelhall. Det blir både enklare och kostnadseffektivare att veta från början hur du vill ha det. Det bästa är egentligen att montera ljuddämpning och akustikprodukter innan banorna och mattorna är placerade. Det mest effektiva är att använda sig av akustikduk på väggarna och akustikplattor i taket.

7. Vitt eller grått? 

När du bygger padelhall vill du inte att färgerna i din padelhall ska vara i blickfånget. Många väljer att använda sig av gråa toner när man bygger padelhall. Synligheten för bollen är optimal. Att använda vitt kan göra att det blir för ljust för ögat och man blir snabbare trött. En grå ton ger en dov och behaglig känsla när man spelar padel. 

Det rekommenderas inte att välja svart eller andra mörka färger. Varför – tänker du? Det kan vara svårt för de som spelar padel att bedöma avståndet om miljön är för mörk. Samma färg på taket som på eventuella akustikplattor i taket är att föredra för att slippa att det blir för rörigt med olika färger. 

8. Belysning i din padelhall

När du bygger din padelhall kan du med fördel fundera över om du kan lösa flera problem med bara en åtgärd – till exempel sätta upp ett akustikduk mellan banorna som kan fungera som bollstopp, ljuddämpning och dessutom stoppa ljuset från andra banor. 

9.Installation av padelbana/padelhall

Vem ska bygga din padelhall? Det kan vara en fördel att ta hjälp av ett företag som hjälper dig hela vägen i processen. Det brukar också bli mest kostnadseffektivt att en och samma aktör producerar, levererar och monterar din padelhall. 

Satsa på en aktör med gedigen erfarenhet och som kan garantera en högkvalitativ helhetslösning för just din padelhall. 

10. Bygglov och myndigheter

Den lite tråkigare biten med byggprocesser skulle nog många säga är myndighetskontakter och bygglovsansökningar. Behöver du ha ett bygglov för att bygga padelhall? Egentligen beror det på hur du utformar din padelhall. Ska du göra om en befintlig lokal eller bygga från grunden? Hör med din kommun vad som gäller för just dig.